fredag 28. oktober 2011

Straumen

Straumen
På Inderøy i Nordtrøndelag finner vi tettstedet Straumen. Navnet Straumen kommer fra den kraftige tidevannsstrømmen som passerer stedet. Foruten å være et vakkert lite stykke Norge, trekkes jeg og andre likesinnede hit fordi tidevannsstrømmen er tilholdssted for et rikt fugleliv, ikke minst hva ærfugl angår.

Gjennom vinteren finner hundrevis av ærfugl sin føde i Trondheimsfjordens hovedpulsåre. Selvfølgelig trekker dette spiskammeret til seg en rekke fuglearter, men ærfugl er den dominerende arten. Det fine med Straumen er at fuglene er forholdsvis lette å  få på fotohold. Under mitt første fotobesøk til Straumen satte jeg meg på en stein nede i fjæra for å planlegge hvor jeg skulle plassere kamuflasjeduk med tanke på lys og bevegelsesmønsteret til fuglene. I løpet av noen minutter fant jeg meg selv sittende  med ærfugl på alle kanter og på fint fotohold. Med et smil så jeg for meg at jeg sto og monterte kamuflasje mens  jeg dyttet vekk ærfugl som gikk i veien.

Mens ea (hunnfuglen) er anonym i fjærdrakten, er ekaillen den rake motsetning. I tillegg til et blekrosa bryst og grønnt nakkeparti, domineres fjærdrakten av svart og hvitt. Og det så til de grader at det er utfordrende for fotografen. Det hvite blir lett utbrent og det svarte veldig svart. Når det i tillegg er sol og hardt lys, blir det mye sletting i ettertid. Men noen brukbare bilder blir det da.

Kjører du E6 nordover og kommer til et veiskilt som annonserer Den Gyldne Omvei, så sving av.
Ea er unnselig i fjærdrakten.
Ekaillen i all sin farveprakt.
Fjærstell 1
Fjærstell 2
Fjærstell 3
Fjærstell 4

fredag 21. oktober 2011

Rødnebbterne

Fotografert med fjernutløser.

Under en fisketur i juli gikk jeg meg på en liten koloni rødnebbterner ved en parkeringsplass litt sør for Brusand i Rogaland. Synes det var et dristig valg av hekkeplass ettersom stadig trafikk av bobiler og annet motorisert kjøretøy stadig frekventerte området. Riktignok var reirene plassert helt i utkanten av plassen og sikkert derfor noenlunde trygt. Jeg rigget opp kamera på stativ og med påmontert fjernkontroll.  Terna returnerte til reiret så fort jeg hadde trukket meg litt tilbake. Noen kjappe bilder av terna i det den lander ved reiret ble det mest (og eneste) fruktbare fra denne fisketuren.

fredag 14. oktober 2011

Møte i elgjakta.

I disse dager er det en utsatt tilværelse å være elg. Med begjærlig oppmerksomhet fra det som kryper og går av elgjegere her i landet ( og dem er det mange av ), blir dagliglivet i elgskogen i overkant travel.

Denne uka hadde jeg et tilfeldig møte med ku og kalv i Valdres. En hyggelig opplevelse i flott høstvær, selv om sol og hardt lys snyter meg for de flotte bildene. En fin opplevelse var det åkkesom.


onsdag 5. oktober 2011

Små fjærballer.






Noen er små og gjør kanskje lite ut av seg. Eller kanskje ikke. Riktignok er de kanskje små, men farveprakt og skjønnhet er rikelig til stede. Og de evner å begeistre oss med rund hånd. Her er et lite knippe av små sjarmører i tilfeldig rekkefølge.

søndag 2. oktober 2011

Lappspove og sånt

Har lagt bak meg ei flott helg på Jæren. Sola har skint gjennom lett havdis. Jærbuene har løpt rundt i kortermet skjorte og ditto bukse, nærmest i ren og skjær trass etter en sørgelig og fuktig sommer. Jærbonden mener Vår Herre har vært tankeløs i sin fordeling av høy- og lavtrykk.

Det har vært mye rovfugl å se. Tårnfalk som "stiller" over sanddyner og eng, vandrefalk med blitsangrep langs fjærebeltet eller myrhauken som verdig søker over terrenget etter en matbit.

Min tilstedeværelse på Jærens strender har vært av anonym og beskjeden karakter. Med lav profil har jeg eksponert myrsipe og lappspove i ren og skjær lykke. Bare det at de er der. Som i fjor. Og året før det igjen.

Tenk at noen av oss ser livets essens i ei lita myrsnipe som virrer rundt på ei sandstrand på Jærens forblåste kyst. Ja faktisk bruker en hel dag av tiltenkt levetid på å traske rundt mellom sanddyner og lar oss begeistre av lappspova på stadig matjakt i tarehaugene som er kastet i land av et til tider illsint hav.
Andre bruker sin dag på Jærstrendene til ganske enkelt å lufte bikkja, jogge, rideturer eller bare sitte og være til stede. Det er til tider ganske folksomt langs Jærens kystlinje. Kanskje er det ikke så sært å finne lykken i ei lappspove som besøker oss på sin ferd mot sørligere breddegrader.


Lappspove

Take off

Litt fjærstell


Tundralo

Målbevisst jogg mot matfatet

Myrsnipe

Stær

Rødstilk

Steinvender

Elegant